LEADERSHIP, ANTREPRENORIAT, CV, VOLUNTARIAT, MENTORAT - „Shape Your Future” (21 - 25 octombrie 2024)
Participarea la proiectul „Shape Your Future” mi-a oferit o înțelegere practică și teoretică a antreprenoriatului. Am învățat cum să dezvolt o idee de afacere, să creez un plan de afaceri și să identific riscurile și oportunitățile de pe piață. Sesiunile de mentorat cu antreprenori de succes m-au inspirat să îmi clarific obiectivele și să înțeleg mai bine provocările antreprenoriatului. De asemenea, am învățat cum să iau decizii mai sigure fiind informat, să fiu mai inovativ și să îmi asum riscuri calculate. Această experiență mi-a consolidat dorința de a deveni antreprenor și mi-a oferit instrumentele necesare pentru a pune în practică idei noi într-un mod sustenabil și responsabil.
(Ioan Voicu, clasa a X-a A)
Odată cu trecerea timpului, în mintea copiilor începe să încolțească întrebarea: „Ce voi face în viitor?”, apoi, fiecare adult îşi adresează aceeași întrebare și speră să găsească o profesie profitabilă, în locul uneia care poate ar reuși să satisfacă doar o pasiune, dar nu şi partea financiară.
Totuși, în ciuda acestei preocupări a adulților, referitoare la viitorul copiilor, nimeni nu ne adresează întrebările esențiale: „Cum vei reuşi să ajungi acolo unde ţi-ai propus?”, „Cum vei găsi un loc de muncă adecvat?” sau „Cum te vei angaja?”.
Nimeni nu mi-a pus aceste întrebări nici mie, până într-o zi de marţi însorită de toamnă, când, alături de câţiva dintre elevii de la Seminarul Teologic Ortodox din Iași, am pășit în amfiteatrul Colegiului „Richard Wurmbrand” și am fost puși faţă în faţă cu întrebarea: „Care este planul nostru ca să ajungem la ceea ce ne-am propus?”.
Cu noile tricouri și cu mapele primite, am dat startul activității și am spus toţi în cor: „Let's shape our future!”.
După deschiderea grandioasă din prima zi, unde reprezentații din fiecare școală au avut ocazia să-şi prezinte în câteva cuvinte liceul, în fața publicului, învățând să-şi controleze emoțiile, am participat la o conferință, asemenea unui curs moderator, care aborda diverse subiecte, precum leadership, public speaking, managementul stresului etc. Specialiștii ne-au stimulat prin întrebările spontane, încât am fost puși în situația să apelăm la gândirea critică, lămurindu-ne la final fiecare curiozitate.
Ziua de marți a început cu întrebarea: „Care ar fi CV-ul perfect care ne-ar asigura angajarea imediată?”. Niciodată nu m-am gândit, dar prin parcursul alături de așii acestui domeniu, nu doar că mi-a fost reactivată motivația de a munci pentru un CV, ci am și înțeles cum aş putea face unul care să-mi asigure succesul.
A treia zi a fost o zi a conferințelor, de la care ne-am notat în agendă esența vorbelor culese de la cei care ne spuneau cu atâta înflăcărare despre importanţa organizării sau a alegerii unui domeniu avantajos pentru noi, care să ne satisfacă atât financiar, cât și vocaţional.
Punctul culminant al acestei săptămâni a fost însă ultima zi, o zi în care am fost în ipostaza angajatului, o zi în care unii dintre noi au fost selectați să-şi prezinte CV-ul în fața publicului. Unul dintre colegii noștri, având în suflet o oscilație între frică și curiozitate, a ridicat mâna și a pornit pe scenă, prezentându-şi CV-ul ca un adevărat om care vrea să se angajeze în domeniul de marketing. „A fost una dintre cele mai interesante experienţe. Acum știu că ceea ce vreau poate deveni realizabil prin muncă asiduă și printr-un un gram de curaj.”
Am ajuns la final şi i-am mulţumit doamnei Doina Balan, care ne-a înscris, iar bucuria a fost mare, la fel de mare ca și ecoul întrebării „Cum vom ajunge la ţinta noastră?”, întrebare care acum nu mai pare atât de înfricoșătoare.
(Medeea Doboş, clasa a XI-a C)